Dokter Luc Vanrenterghem

Erkend Plastisch Chirurg

Belgiëlei 169 - 2018 Antwerpen

Tel. 03 281 60 00

Voor persoonlijk advies: 03 281 60 00

Borsten

BorstenIndicaties

  • kleine borsten
  • volumeverlies na zwangerschap
  • te weinig borst in verhouding met het lichaam
  • zware hangborsten met last in de rug en de schouders
  • platte borsten
  • hangborsten
  • te grote tepels
  • ingetrokken tepels
  • verlies van borstweefsel of vervorming van de borst na behandeling wegens een kwaadaardige aandoening

Voor te kleine borsten is een borstvergroting ofwel een borstaugmentatie aan te bevelen. Een vooraf gekozen borstprothese (zowel het volume als de kwaliteit) wordt onder of boven de borstspier geplaatst, ofwel via de tepel, de oksel of de borstplooi, dit alles afhankelijk van de voorafbestaande situatie. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en is ambulant (dit wil zeggen dat u 's avonds naar huis kan).

Voor te grote borsten ofwel borsthypertrofie, waarbij last in de schouders, de nek of de rug, of schimmelvorming in de borstplooi ontstaat, wordt een borstverkleining of een borstreductie aangeraden. De goedkeuring in de terugbetaling door het ziekenfonds kan in enkele gevallen aangevraagd worden. Het volume van de borst wordt verminderd via een litteken verticaal onder de tepel en rond de tepel. Meestal kan het horizontale litteken in de borstplooi vermeden worden. De ingreep vergt meestal één tot zeldzaam twee nachten verblijf in het ziekenhuis.

Wanneer de tepel onder de borstplooi zakt, zonder volumeverandering, is er sprake van hangborsten. Met een borstlift wordt de borst integraal herzet op een hoger niveau op de borstspier. Het litteken bevindt zich verticaal onder en rond de tepel (die eventueel kan verkleind worden). De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en is ambulant ('s avonds naar huis) ofwel met één nacht verblijf.

Wanneer de tepel onder de borstplooi zakt en er een volumeverlies van de borst ontstaat, dient een gecombineerde ingreep te gebeuren, met verplaatsing en fixatie van het borstweefsel en het plaatsen van een borstprothese onder de borstspier.

Ingetrokken tepels, reeds vroeger aanwezig of ontstaan na borstvoeding, kan met een eenvoudige procedure onder lokale (of eventueel algemene) verdoving gecorrigeerd worden.

Een deformatie van de borst kan met verschillende technieken van borstreconstructie verholpen worden: met eigen weefsel (zowel spier als vet) en/of borstprothesen. Elke situatie dient vooraf grondig onderzocht en besproken te worden.

Voor bespreking van uw wensen en noden, raden we u aan een afspraak te maken.

Terug naar het overzicht